Seier for fortsatt differensiert arbeidsgiveravgift i Orkland?

I forbindelse med danningen av Orkland kommune har vi jobbet mye med nasjonale myndigheter for å kunne opprettholde ulike soner for arbeidsgiveravgifta innad i den nye kommunen. Nå ser det ut til at vi har lyktes med det. I statsbudsjettet for 2022 skisseres det hvordan dette kan løses, men med det klare forbeholdet om at ordningen ennå ikke er avklart med ESA (EFTAs overvåkingsorgan). 

Forslaget som er skissert er at enkelte sammenslåtte kommuner fortsatt skal ha ulike soner innad i sin kommune, basert på grunnkretser. 

Det er for tidlig å slippe jubelen helt løs. Ordningen skal som sagt godkjennes av ESA, men departementets forslag til ordning er slik vi har jobbet for at det skal bli, fra Orkland sin side. Det er utrolig viktig for næringslivet som holder til i tidligere Snillfjord, Meldal og Agdenes kommuner.

Orkland var lenge nærmest alene om å kjempe for dette. Vårt eget næringsliv har vært bevisst dette helt siden en begynte å snakke om en mulig sammenslåing. Sammen har vi satt det høyt på agendaen over en årrekke, og forhåpentligvis kan jubelen snart slippes helt løs. 

Et lite utdrag av de siste årenes innsats for saken: 

April 2019:

Eget møte på Løkken Verk med Linda H. Helleland (H) Terje Aasland (AP) - begge fra næringskomiteen på Stortinget, samt Mari Holm  Lønseth (H) fra kommunalkomiteen. 
Undertegnede var arrangør av møtet i samarbeid med Ingunn Aspli fra Bergmannskonferansen. 

Mai 2019: 
Møte på Stortinget med kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. 
Jeg deltok som leder av Fellesnemnda for nye Orkland kommune, sammen med lokal- og fylkespolitiker Jan Grønningen (H), varaordfører Jørgen Indergård (OL), prosjektleder Ingvild Kvernmo og næringslivsrepresentant Erik Dragset. 



Juni 2019:
Vedtak i fylkestinget i Trøndelag etter interpellasjon fra Ellen H. Bergsrønning og May Britt Lagesen, der fylkeskommunen slår fast at de skal jobbe for differensiert arbeidsgiveravgift innad i sammenslåtte kommuner. 

Februar 2020
Felles arbeid mellom Orkland, Ørland, Steinkjer, Trøndelag fylkeskommune og Fylkesmannen for å kartlegge virkningen av fortsatt differensiering innad i sammenslåtte kommuner. 

Undertegnede og ordfører Oddbjørn Bang møter kommunalkomiteen på Stortinget for å fremme vårt syn. 

Juli 2020 

Orkland kommune v/ordfører, varaordfører, rådmann og næringssjef har eget møte med distrikts og digitaliseringsminister Linda H. Helleland på Orkanger. Deltakelse fra Roger Monsø, Rupro AS. 

August 2020
Møte med kommunal- og moderniseringsdepartementet (alle berørte sammenslåingskommuner)

I tillegg til dette har Næringsforeninga jobbet med saken opp mot særlig trønderske stortingsrepresentanter. Vi har hatt dialog med NHO Trøndelag for å få drahjelp og ikke minst har de politiske partiene på hvert sitt vis stått på. 

For mitt parti sin del startet det hele med et årsmøtevedtak i Orkdal AP allerede i 2017, der problematikken ble løftet som en utfordring for den kommende nykommunen Orkland. Siden har vi fått med oss Trøndelag AP på vedtak i tråd med Orkland AP sitt syn. Andre partier har også jobbet med "sine" for å løfte saken. 

Det har vært litt tyst fra departementshold det siste året om dette, annet enn at ny ordning skulle være klar fra 2022. Heldigvis har også enkelte andre kommuner våknet og jobbet i tråd med Orkland sitt syn den siste tiden. Det ser ut til å kunne gi oss gjennomslag. 

Skal vi ha bosetting og arbeidsplasser over hele landet, må statens virkemidler forsterkes. Den nye regjeringens plattform er spekket av sterke målsettinger på distrikt, industri og aktiv næringspolitikk. 

Det er mye spennende som skjer på Orkanger for tiden, blant annet planer om et Innovasjonssenter. Fannrem merker også gryende aktivitet og optimisme som følge av at nordens beste travanlegg bygges. Dersom det nå ordner seg med differensiert arbeidsgiveravgift og i tillegg en mer distriktsorientert nasjonal politikk, er jeg også optimist på vegne av næringslivet i de mindre sentrale delene av Orkland. 





Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Framlegging av flertallsgruppas budsjettendringer, kommunestyret 15.12 2021

Bloggen tilbake - motivert av lokalavisas redaktør