Orkland - en heltidskommune?


Den nye regjeringen har varslet at hele, faste stillinger skal være et satsingsområde innenfor arbeidspolitikken. Dette må vi levere på også på lokalt plan, i kommunepolitikken. 

Økt heltidskultur i kommunal sektor er viktig av mange årsaker. Det er viktig i et likestillingsperspektiv, men det er også helt avgjørende for å ha gode velferdstjenester for innbyggerne i årene framover. Innenfor flere sektorer vil kommunene streve med å rekruttere nok arbeidskraft for å yte de tjenestene vi skal levere. Dette gjelder særlig i helse, pleie og omsorgs-tjenestene, der vi vet at antall eldre som skal motta tjenester, er i sterk vekst. Mange deltidsstillinger betyr rett og slett av vi må ha flere hoder og hender til å fylle et årsverk, og så mye folk har vi ikke å ta av. 

I Orkland er vi i gang og pilene peker heldigvis i rett retning. I kommunestyret har vi bestemt at det skal lages en plan for kompetanse og heltid, inklusiv en lærlingestrategi. Den planen kommer til behandling i kommunestyret neste uke. 

Ei partssammensatt arbeidsgruppe har utarbeidet flere forslag til tiltak som iverksettes for å øke heltidsandelen i Orkland. Skal en lykkes så må arbeidsgiver og de ansatte (med sine tillitsvalgte og fagforeningene) arbeide sammen og ha felles forståelse av både målet og virkemidlene. 

Status i Orkland er at gjennomsnittlig stillingsstørrelse er på 81%, som er noe bedre enn landsgjennomsnittet på 77%. Og av utlyste stillinger i 2020 er gjennomsnittsstørrelsen 87%, slik at vi allerede ser at utviklingen går i riktig retning. Det viser at å ha tett partssamarbeid og kontinuerlig fokus på dette gir resultater. Når kommunestyret nå vedtar temaplanen kompetanse og heltid med nye tiltak, har jeg tro på ytterligere forbedringer. Målet må være at Orkland kan bli kjent som en heltidskommune! 




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Seier for fortsatt differensiert arbeidsgiveravgift i Orkland?

Framlegging av flertallsgruppas budsjettendringer, kommunestyret 15.12 2021

Bloggen tilbake - motivert av lokalavisas redaktør