Innblikk i kommuneøkonomi

Lokalavisa har på lederplass i dag en betraktning rundt kommuneøkonomien til de kommunene som valgte å ikke slå seg sammen, opp i mot situasjonen til de nysammenslåtte kommunene. Konklusjonen til redaktøren er at "de sammenslåtte kommunene (Heim og Orkland) har store økonomiske utfordringer, mens Skaun og Rindal, som valgte å bestå som egne kommuner, klarer seg godt".  

Her har nok avisas redaktør dratt konklusjoner basert på noe ulike kommunikasjonsstrategier fra de respektive kommuners administrative (og politiske) ledelse, uten å gå så dypt inn i en analyse av de enkelte kommuners økonomiske parameter. Redaktørens konklusjon er i grunn basert på at kommunedirektørene i Rindal og Skaun har kommunisert sitt budsjettframlegg med såkalt "videreført drift", altså ingen vesentlige nedskjæringer. Mens kommunedirektøren i Orkland har vist til et innsparingsbehov i 2022 på 10 mill kr. Så glemmer man at storoppslaget i samme avisutgave er budsjettsprekken på nærmere 10 mill kr. i Rindal. Og man glemmer kanskje også at avisa den 9/11 skrev at det framlagte kommunebudsjettet i Skaun har et underskudd på 2,7 mill kr. som dekkes opp ved bruk av fond. 

Da kommunestyret i Orkland i går vedtok budsjettet for 2022, avsatte vi ca. 10 mill kr. på fond. At en nysammenslått kommune som hadde 4 rådmenn, 4 oppvekstsjefer, 4 personalsjefer, 4 økonomisjefer osv. både skal og kan finne innsparinger i løpet av de første årene, bør det vel ikke være noe dramatikk i, - var det ikke denne type innsparinger vi hadde som motiv for å slå sammen kommunene? 

Nå er ikke meningen min å kvitvaske kommuneøkonomien i Orkland. Den er stram i den forstand at vi har høy gjeldsgrad, som nettopp betyr at vi må ha stram drift dersom det skal skapes rom for flere større investeringer i framtida. Det er mange enheter i Orkland som sårt skulle hatt større budsjettrammer. Og blant innbyggerne våre kan det synes merkelig denne iveren både økonomisjefer og politikere har til å sette penger på fond. Men fondsavsetninger betyr at man bruker bittelitt mindre penger enn man får som inntekter, og er det som skaper en buffer om det oppstår uforutsette ting, og som kan gi et framtidig handlingsrom når nye investeringsoppgaver melder seg. Og det gjør det. 

Har Orkland investert over evne? De aller fleste investeringene som er gjort og vedtatt de siste årene, er nødvendige investeringer som ville kommet etterhvert uansett. De største investeringene er: 

Folkehelsesenter med Orklandbadet, helsestasjon og "familiens hus". 
Hamnahaugen Helse- og Omsorgssenter
Nye omsorgsboliger Krokstadøra
Ny brannstasjon Orkanger
Nytt Meldal helsetun, inkl. legesenter, helsestasjon og tannlege. 
Ny Lensvik skole
Påbygg Gjølme skole
Gang/sykkelvei Grønørbrua

Videre er det vedtatt ny Meldal brannstasjon og ny Krokstadøra brannstasjon i 2022, og vi har startet jobben med å bygge opp egenkapital til en framtidig stor investering for ny helsetunløsning i Orkdal, trolig delt løsning mellom Fannrem og Orkanger. 

Selv om alt dette innebærer tilpasning av driftsbudsjettene, også på bakgrunn av sterkt synkende barnetall for Orkland samlet, har vi klart det uten å legge ned noen skoler eller barnehager, selv om bemanningen reduseres når barnetallene går ned. Tjenestestrukturen er akkurat som før sammenslåing, med unntak av nærheten til selve rådhustjenestene. 

Skal vi også minne om at eiendomsskatten i Skaun for en enebolig på 120 m2 er på 7395 kr, i Rindal på 3040 kr. og i Orkland på 0 kr?

Kanskje skjønnmaler jeg litt nå? Jeg føler i alle fall for å nyansere bildet lokalavisa tegner på lederplass i dag. 

Regnskapstallene for 2020 viser i alle fall at situasjonen ikke er så enkel som det avisas redaktør har konkludert med: 

Netto driftsresultat i prosent av brutto driftsinntekter:
Skaun:     1,6
Heim:     -1,9
Rindal:    1,5
Orkland:  6,8

Netto renteeksponering i prosent av brutto driftsinntekter: 
Skaun:         63,7
Heim:          49,7
Rindal:        32,9
Orkland:     47,0

Egenfinansiering av investeringer i prosent av totale brutto investeringer (prosent)
Skaun:         15,4
Heim:         37,3
Rindal:        -14,8
Orkland:       30,0








Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Seier for fortsatt differensiert arbeidsgiveravgift i Orkland?

Framlegging av flertallsgruppas budsjettendringer, kommunestyret 15.12 2021

Bloggen tilbake - motivert av lokalavisas redaktør