Fortelleren Ingvald Svinsaas


I dag er det 100 år siden forfatteren Ingvald Svinsaas ble født. I den anledning ble det åpnet en utstilling på Meldal Folkebibliotek. Forhåpentligvis bidrar utstillingen til at enda flere oppdager Ingvald sitt forfatterskap i hele sin bredde og sine kvaliteter.

Ingvald Svinsaas er helt ubestridt den mest anerkjente forfatter fra Meldal gjennom tidene. Han var i sin tid blant de mest produktive forfatterne i landet, med 30 bøker i løpet av en 40-årsperiode. Dette omfatter både romaner, novellesamlinger og barnebøker. I tillegg var han fast spaltist i Arbeider-Avisa og i Avisa Sør-Trøndelag.

Ingvald Svinsaas mottok en rekke priser for sitt forfatterskap. Trilogien om Oluf (I skyggen av et tårn, 5 år, Etter slagene) regnes vel som hans hovedverk, mens barnebøkene var de som ble mest internasjonalt utbredt.

For dagens meldalssamfunn har Svinsaas sin diktning en uvurderlig betydning, nettopp fordi mange av hans tekster og fortellinger omhandler det samfunnet han selv var en del av. Bonde- og industrisamfunnet her i Meldal var inspirasjonen og kilden bak mye av hans forfatterskap. For den med interesse for lokalhistorie og samfunnshistorie er Ingvalds diktning et rikt skattkammer.

Noe av Ingvalds diktning var også basert på overleveringer fra ei tid lenge før hans egen, f.eks skildringene og fortellingene fra livet i Sæterdalen og Nyplassen, den tida det var et lite samfunn der ute rundt smeltehytta. Det er mye historiekunnskap og ikke minst god historieformidling å lese i Ingvald Svinsaas sitt dikterunivers.

Å være forfatter på et lite og konformt sted som Løkken Verk var sikkert ikke bare enkelt. Dette ble ikke ansett for å være ordentlig arbeid. Den anerkjennelse han fortjente fikk han sikkert ikke i sin egen levetid, - kanskje ikke ennå heller.

Heldigvis har vi et kulturliv og frivillige krefter som har bidratt til å løfte fram forfatterskapet til Ingvald Svinsaas til nye lesergrupper og publikummere. Jeg tenker spesielt på Bergmannsteateret som har hentet mye av sitt materiale fra Ingvalds forfatterskap. Det har kanskje bidratt til at noen har oppdaget Ingvald sitt forfatterskap - og noen har gjenoppdaget det.

For vi har et felles ansvar for å tilgjengeliggjøre og synliggjøre det omfattende forfatterskapet som bygdas egen dikter og forteller har skapt. Jeg tror at Ingvald Svinsaas sin hjembygd er klar for å erkjenne hvilket format det var på han som forfatter. De gode historiene lever videre, til glede også for framtidas generasjoner.

Jeg oppfordrer derfor alle å ta turen innom Meldal Folkebibliotek og den nyåpnede utstillingen, og ta en titt innom samlingene av Svinsaas-tekster- og bøker.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Godt nytt næringsår!

Nye Orkland kommune: ambisjoner om mange arbeidsplasser

Befolkningsvekst