Elendig eldrepolitikk

Regjeringen foreslår å kutte ut ordningen "Den kulturelle spaserstokken". Det er etter mitt syn et elendig forslag og dårlig eldrepolitikk.

http://www.aftenposten.no/kultur/Na-ma-helsearbeidere-underholde-7753635.html

"Den kulturelle spaserstokken" har sørget for at mange eldre har fått opplevelser enten gratis eller til en rimelig pris, som uten offentlig støtte ville vært en umulighet. Kanskje spesielt ute i distriktene er det krevende å oppdrive profesjonelle kulturaktører som kan stille opp på dagtid, til en pris som kan forsvares for arrangørene. Gjennom "Spaserstokken" har kommunene fått tilgang til statlige midler og i tillegg etablert et godt samarbeid sånn at kulturaktører har reist rundt og gledet mange eldre.

Dette er god eldreomsorg. Det vises i blikkene på beboerne på Helsetunet for eksempel. Musikkopplevelsene de har fått gjennom denne ordningen har gitt dem noe å glede seg til i forveien, og leve lenge på i ettertid.

Når ordningen nå er foreslått avviklet så kan sentrale politikere alltids si at dette må kommunene kunne prioritere uten statens hjelp, - vi som har ansvar for kommuneøkonomien vet at det ikke kommer til å skje. Det er nemlig ikke kommunene som er rike her i landet. Staten derimot, er ganske rik og bør ha råd til å hjelpe landets eldre befolkning til denne type opplevelser.

I 2013 var dette noe av arrangementene som kom istand ved hjelp av "Den kulturelle Spaserstokken" her i Meldal:
 
- «Jim Reeves – Mennesket og musikken» m/Arne Benoni på Bergmannskroa
- «Trebitmerra og Febbeldailln» m/Tor Erik Jenstad og Unni Ulltveid i Å samfunnshus
- «PIAF – den lille spurven med den store stemmen» v/Siv Trine Haldaas og Per-Olav Green på under sommerfesten på Helsetunet.

- Sputnik-konsert på Helsetunet.

At det er slike tilbud som skal forsvinne for at regjeringen skal kunne prioritere store skattelettelser til landets rikeste, er for meg ganske forunderlig. En ting er å være i mot offentlig betalt kultursatsing. Men dette er eldreomsorg og forebyggende helsearbeid, - og jeg er sikker på at hver krone spart på slike tiltak får vi dobbelt tilbake i fleisen i form av økte helseutgifter. Jeg blir trist når representanter for Høyre og Frp uttaler at de ansatte selv skal stå for kulturtilbudene til beboere på sykehjem osv. Her i Meldal foregår det en rekke aktiviteter som våre aktivitører i samarbeid med frivilligheten arrangerer. Det vil bestå, og derfor gjør vi allerede det regjeringen ber oss om. Men disse trivselstiltakene som det blir litt ekstra stas over, som er noe ekstra å glede seg til - de faller altså bort når staten ikke lenger vil prioritere dette for landets eldre. Det er bare trist.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Godt nytt næringsår!

Befolkningsvekst

På tide å finne go'foten til hverandre?