Åpning av Vinterlarm

Åpningsdagen av Vinterlarm ble en bra start, med kunstutstilling av Anne Grefstad og konsert med Anders Jektvik m/band på kvelden. Jeg fikk æren av å tute det hele i gang. Her gjengis talen min fra åpningen på Storås Trevare.


Åpning av Vinterlarm


KJÆRE ALLE SAMMEN!

Velkommen til Storås Trevare denne lørdagen 1. mars 2014. Velkommen til verdens første Vinterlarm i Meldal. Ei hel uke med kultur, larm, spetakkel, artighet, underholdning, latter, ettertanke, varierte uttrykk og inntrykk og ikke minst – samling og fellesskap.


Når nå Vinterlarm åpnes, så skjer det på den mest naturlige plassen for å åpne en stor kulturhappening. Ikke i et påkostet kulturhus med proff scenebelysning – men på Storås Trevare. Denne plassen har vært midtpunkt, base og senter for kommunens største kulturarrangementer i mange år før, nemlig Storåsfestivalen. Når vi nå har fått et nytt – og helt annet kulturarrangement i bygda, så beholder vi et snev av festivalfølelsen vi ble så vant til, med at åpningen er lagt her, mellom paller og maskiner – nært Storåsskogen og huldra.


Men der Storåsfestivalen var et arrangement som samlet hele bygda, - noen år nesten hele Trøndelag – på ETT sted, så er Vinterlarm sin misjon å samle kulturbygda med all sin variasjon – spredt rundt i hele bygda.


Vinterlarm blir ca 30 arrangementer i løpet av ei uke, spredt rundt på alskens ulike kulturarenaer vi har i bygda. I næringslokaler. I Samfunnshus. På museum. På butikken. I kirkene. På et gammelt hotell. Nesten overalt. Under Vinterlarm vil det være noe for enhver smak og for alle aldersgrupper.


Så enten det er karnevalsgudstjeneste eller isbading som frister, kaillkauking eller bokprat. Kunst eller musikk – vi går inn i ei uke nå der det er mye å velge i for både gamle og nye meldalinger!


Fra kommunen sin side så har vi tro på at Vinterlarm kan gjøre noe med oss. Det blir et utstillingsvindu for lag og organisasjoner, og det har vært en anledning for å finne på nye ting, eller rett og slett lage de vanlige arrangementene sine, men kanskje i en litt annen drakt og med litt mer trøkk og larm. Vi vet allerede at f.eks Fotoklubben har fått en ny giv og ny inspirasjon etter at Vinterlarm ble lansert som konsept. Og her på Storås da, - vi vet det skjer noe med Storåsbøggen når de går inn i arrangørrollen.


Til slutt vil jeg bare si det at Vinterlarm i hovedsak handler om det som er motoren i kulturlivet her i bygda, nemlig frivilligheten, - lag og organisasjoner. Jeg vil si tusen takk til alle arrangører som har vært kreative og fylt programmet med sine påfunn, arrangementer og tilstelninger. Og tusen takk til styringsgruppa for arbeidet – der samarbeidet mellom kommunen og frivilligheten har fungert nettopp sånn som vi vil det skal være!


MEN, - i tillegg til fritidskulturlivet; amatørene og lagene, - så trengs det også her et og annet innslag av mer profesjonelle kulturuttrykk. Det får vi her på åpningsdagen, med Anders Jektvik og med Anne Grefstad.


Og jeg må få si at jeg er enormt glad for at Anne Grefstad denneuka ”vender hjem” og holder sin første utstilling her i heimkommunen. Anne er en større og mer kjent kunstner enn antakelig de fleste her i bygda er klar over. Og vi er nok kanskje ikke flink nok til å anerkjenne og gjøre stas på de meldalingene som har flyttet ut og gjort karriere. Det gjør Vinterlarm noe med nå, gjennom å hente Anne tilbake hit sånn at vi både får sett og opplevd kunsten hennes, - men også for å fortelle henne at vi er stolt av det hun har utrettet og oppnådd som kunstner. Tusen takk til Anne som bidrar inn i Vinterlarm på denne måten.


Da er det på tide å sette i gang larmen, levenet og vinterkulturuka vår. Dette blir ei uke med Truck.


Så med fløyta på denne trucken vil jeg erklære Anne Grefstad sin kunstutstilling her på Storås Trevare for åpnet, og Vinterlarm i Meldal 2014 for offisielt i gang!


TUUT (og kjør!)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Godt nytt næringsår!

Befolkningsvekst

På tide å finne go'foten til hverandre?