Ytringsfrihet og anstendighet etter 22. juli


På søndag markeres 1-årsdagen for tragedien den 22. juli i fjor. Det norske folks reaksjoner og håndtering av tragedien har vakt internasjonal oppmerksomhet. Varme og omtanke for de berørte og sørgende har stått sterkest. De hatefulle og forferdelige handlingene skapte mer kjærlighet og samhold i det norske folk.

I året som har gått har vi blitt mer oppmerksomme på den store utbredelsen av hatefulle og ekstreme ytringer som skjer spesielt på nettet. Det var her på nettet Anders Behring Breivik fant næring til sitt hat. Det var her han fant støtte for sine ekstreme holdninger, det var her han oppdaget at det var mange som tenkte som han. Vi så hva det førte til.

En skulle derfor tro at mange lærte av dette. At en lærte å debattere og diskutere med en viss forsiktighet, der en tar inn over seg at det finnes enkeltpersoner som kan finne på å la ekstreme ytringer legitimere ekstreme og voldelige handlinger.

Det ser dessverre ikke ut som dette har slått til. I de ulike diskusjonene rundt Rom-folket er det fryktelig mange ytringer og diskusjoner på nett som er så ekstreme og hatefulle at det er veldig skremmende. Jeg har sett ytringer der det oppfordres til vold, ja til og med drap. Mulig det ikke er ment så ekstremt som det skrives, jeg vil tro og håpe at de fleste som skriver slik aldri kunne finne på å gjøre det de skriver. Men vi har jo sett at det finnes de som også er villig til å begå bestialske handlinger. Disse inspireres eller motiveres gjerne av at mange uttrykker seg hatefullt og ekstremt i diskusjoner på nett.

Det skal være stor takhøyde for å diskutere politikk og politiske løsninger og utfordringer. Hadde det bare vært de politiske løsningene en diskuterte når det gjaldt Rom-folket så. Det er fullstendig legitimt å mene at en skal være svært forsiktig med å legge "forholdene til rette" fordi det kan føre til at langt flere kommer hit i sin nød, ut i fra et ståsted om at Oslo by ikke kan løse alle sosiale problemer rundt om i verden.

I Trondheim har en valgt enkle tiltak for at hjemløse kan ha wc- og dusjmuligheter. Men som sagt, det er helt legitimt å mene at dette ikke er en god løsning i Oslo. Jeg har full respekt for ulike syn i denne debatten. Men det er ikke disse debattene jeg reagerer på. Det er de debattene der en uttrykker en form for hat og omtaler mennesker som de var skadedyr. Jeg får en veldig ekkel smak i munnen. Er vi så enkle og simple?

Er vi blitt så velfødde og bortskjemte at vi ikke klarer å se nød og fattigdom uten å bli fylt av bare kvalme og hat? Tror vi at vi kan skjermes fullstendig for verdens nød og lukke øynene mens vi vanner blomstene i hagen og sender ungdommene våre til sydenferie, preget av fyll og annen oppførsel som nok kan være ubehagelige i enkelte av kulturene vi "besøker". Enkelte nordmenn klager faktisk over for mye utlendinger i syden. Det siste jeg så var at det var for mange bulgarere i Bulgaria.

Det er ytringsfrihet her i landet. Vi skal ha respekt for ulike syn. Jeg hadde bare håpet at flere ble litt mer bevisst på å ikke gi næring til hatet hos noen som faktisk er i stand og villig til å omsette ord til handling.

På søndag skal skal vi minnes de som ble utsatt for et svart hat for ett år siden. La oss sammen også stå imot utbredelsen av hatet når det rettes i mot "de andre". Vi skal verne om ytringsfriheten, men også slåss for en viss anstendighet i måten vi diskuterer og debatterer på.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Godt nytt næringsår!

Befolkningsvekst

På tide å finne go'foten til hverandre?