Kulturkommunen

Meldal kan trygt kalle seg kulturkommune. Det er det innbyggerne og frivilliglivet som sørger for. Vi er inne i høysesong for arrangementer, tilstelninger og kulturelle "happeninger", - skjønt vinteren er ikke mye til lavsesong den heller.

Sist fredag holdt Are Hembre sin tradisjonelle konsert med gjester inne i Gammelgruva. Personlig har jeg aldri sett så mye folk inne i gruva, og de 600 hjelmkledde publikummere fikk valuta for pengene. Ole Edvart Antonsen, trompetist i verdensklasse, hadde noen musikalske nummer som ga gåsehud inne i berget. Are og Maria sin versjon av The Prayer var et annet stort høydepunkt. Det var det også da Are sang Time to say goodbye. Flottere måte å vise fram et unikt kulturminne som Gammelgruva til alle gjester fra bl.a Trondheim og Stjørdal finnes ikke. På slike kvelder er Fagerlisalen landets beste konsertsal!

Det nærmer seg også festivaltid i Meldal. Storås er festivalbygda, og i år blir det to festivaler. Storås Dansefestival som startet opp sist sommer sparker det hele i gang nå i juni, mens den kjente Storåsfestivalen holdes som vanlig i siste helga i juli. Selv om Storåsfestivalen ikke er like stor som den en gang var, er det håp om at den gradvis bygger seg opp igjen mot gamle høyder. Hvis det kommer nok folk i år til at det blir overskudd så vil festivalen ha rom for å planlegge bedre og putte enda mer ressurser inn i artistbookinga til neste år. Men det krever at mange nok kjøper billetter i år. Men Storås-magi i skogen og ved bålene blir det også denne sommeren!

I august setter Bergmannsteateret opp ny forestilling på Nyplassen. Forestillingen heter "Arvesølvet". Manus er skrevet av Anne Mari Svinsaas. Regissør Ulrik Svalsten har tidligere klart å få våre lokale amatørteaterskuespillere til å levere prestasjoner på et så høyt nivå at vi har kløpet oss i armen. Uteteater er en risikosport, men med de flotte omgivelsene og forhåpentligvis oppholdsvær så gleder jeg meg allerede til å se resultatet. Samfunnet som en gang var på Nyplassen har vært en noe underkommunisert del av vår historie og kulturarv. Anne Mari Svinsaas og Bergmannsteateret har rettet opp mye på det området.

Så blir det som vanlig Grautdag på Å denne sommeren, - den samler alltid mye folk. I fjor gjenoppsto også Bergmannsdagene på Løkken med stor suksess - og dette gjentas i år. Dette, og flere andre tilstelninger i løpet av sommeren gjør at det blir en aktiv "sesong" der innbyggerne kan få med seg litt av hvert her i Meldal.

Den relativt nyoppstarta venneforeninga til Bygdemuseet viser hvor viktig frivilligheten er. Foreninga har bl.a organisert dugnad for å gjøre museumsområdet vakkert til sommeren. Ta gjerne turen til denne fredelige og vakre lommen midt i Meldal. Orkla Industrimuseum jobber på spreng for å få nytt lokomotiv klart til sommeren, godt hjulpet av dugnadsgjengen i Thamshavnbanens Venner, - og det nærmer seg forhåpentligvis at vi igjen kan høre togfløyta. Den gamle jernbanen er et unikt kulturminne som trekker folk fra fjern og nær hit til Meldal.

Jeg vil også trekke fram historielaget sin innsats. De har bl.a. igangsatt et arbeid med registrering av husmannsplasser.

Skulle ikke dette være nok (ja, det er også mye jeg ikke har nevnt her), så kan jeg anbefale å gå på fotballkamp. Seniorherrene til Meldal FK kjemper i toppen av 4.divisjon, men det er også mange severdige kamper nedover i aldersklassene, - både på jente- og guttesida. Idrett er kultur, og selv om ikke dette er unikt for Meldal så er det vel verdt å støtte opp om idrettsaktivitetene i bygda. Idrettsgleden smitter også over på oss late som bare ser på :-)


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Godt nytt næringsår!

Befolkningsvekst

På tide å finne go'foten til hverandre?