... ta hverandre i handa og hold

Sjokk, vantro, sinne og ikke minst sorg. Mange gir spontant uttrykk for sine følelser i disse dager. Det skal vi ha respekt og forståelse for. Jeg vil likevel oppfordre mine venner til å vente med diskusjonene om straff, skyld, hvordan dette kunne vært unngått osv. Det kommer en tid for slike diskusjoner også. Men nå er det først og fremst tid for å vise varme og omtanke for alle de som er direkte berørt av tragedien.

Mange har mistet sine kjære. Andre sitter igjen med traumer de vil bære med seg resten av livet. Det er tid for å vise samhold.

Auf. Mitt kjære Auf. Denne fantastiske organisasjonen jeg meldte meg inn i tidlig på 90-tallet. Det var her mitt samfunnsengasjement ble vekket. En organisasjon med flotte, engasjerte ungdommer som kjemper for en bedre, varmere og mer solidarisk verden. Nå er organisasjonen rammet nettopp på grunn av sitt engasjement for solidaritet og demokrati. På en helt ubegripelig måte. I AUF opplevde jeg et fantastisk samhold. Nå trengs samholdet mer enn noen gang.

Utøya. På denne øya har så mange personer fantastisk gode minner. Selv var jeg der bare en gang, - sammen med andre fra Løkken AUF, - sammen med mange andre AUF'ere fra Sør-Trøndelag, sammen med AUF'ere fra hele landet. Det er nesten 20 år siden. Jeg husker det fortsatt veldig godt. Et fantastisk sommerminne, der man fikk nye bekjentskaper. Fotballturnering. Tre Små Kinesere-konsert. Gitar og sang ved bålet. Og politisk debatt. Nå er Utøya blitt et dramatisk traume for mange ungdommer. Svært mange kom ikke fra øya med livet i behold.

Ideene. Gjerningsmannen tok mange av våre flotteste ungdommer fra oss. Men ideene og verdiene til disse ungdommene kan han ikke ta i fra oss. Solidaritet og demokratiske verdier må leve videre, slik bekjemper vi terroren og hatet.

Nasjonen. Midt oppe i alt det forferdelige og vonde er det flott å se hvordan nasjonen samler seg. Her står vi sammen i sorgen. Arbeiderpartiet og AUF var målet for gjerningsmannen, men hele nasjonen føler seg rammet. Det politiske Norge står samlet, de øvrige ungdomsorganisasjonene viser støtte. I dag er alle nordmenn AUF'ere.


Her er ditt vern mot vold
her er ditt sverd:

troen på livet vårt,
menneskets verd

(Fra Til Ungdommen)

"I dag begynner kampen om å bygge et enda bedre og enda åpnere samfunn", sa ordfører Fabian Stang.
Klokere kan det ikke sies. Dette skylder vi de ungdommene som har gått bort.

Det gjøres en fantastisk innsats og vises en stor varme fra mange rundt om. Fra offentlige myndigheter som har stilt opp både med informasjon og vist støtte til de som er rammet. Til politi, hjelpekorps og helsepersonell - som gjør det de kan for å hjelpe og gjøre jobben sin. Til ordførere og andre rundt om i kommunene der ungdommer kommer hjem til sine kjære og venner. Og der det dessverre også er mange som skulle kommet hjem, men som ikke kommer hjem.

På Utøya er det i alle år blitt sunget:

Du skal synge, men ikke i moll
Du skal kjempe, men ikke med vold
Tusener støtter vår sak, så vær stolt og stå rak
Ta hverandre i handa og hold


Våre organisasjoner er rammet av en tragedie med ulidelig smerte. Stå opp for hverandre. Vi bukker ikke under for hatet. Vi står sammen!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Godt nytt næringsår!

Befolkningsvekst

På tide å finne go'foten til hverandre?