Møtetidspunkt for kommunestyret

I Orkdal har de nettopp hatt en debatt rundt møtetidspunktene for kommunestyret. Skal møtene være på dagtid eller på kveldstid. Det ble en opphetet diskusjon i diverse media og på nett. I Orkdal er møtene på dagtid, mens i Meldal er kommunestyremøtene på kveldstid.

Det er fordeler og ulemper med begge variantene. Først og fremst handler det om hvor lett eller vanskelig det er for enkelte grupper å kunne delta som folkevalgt.

Med mange møter på dagtid så er det en del personer som  vegrer seg for å delta som kommunepolitikere pga. at det er vanskelig å være såpass mye borte fra jobb. Dette gjelder kanskje særlig næringslivsledere, men også mange andre med bestemte funksjoner i sin bedrift. Formannskap og hovedutvalg har sine møter på dagtid, og med kommunestyremøter i tillegg på dagtid kan dette bli i overkant mye for enkelte.

Med kveldsmøter vet vi at det er mange småbarnsforeldre som vegrer seg eller ikke føler de har tid til å delta i kommunepolitikken. Det meste av andre møter og aktiviteter for småbarnsforeldre foregår også på kveldstid, - f.eks FAU-møter, idrett og kulturaktiviteter der barna er med. Det er mange eksempler på småbarnsforeldre som har dårlig samvittighet for oppfølgingen av barna sine fordi de er engasjert i politikk og mye borte fra heimen. For denne gruppen er det en fordel hvis disse møtene er på dagtid.

Et argument mot å ha kommunestyremøter på dagtid er at det da blir umulig for de fleste innbyggerne å kunne være tilskuer/tilhører. Jeg vet ikke om dette er noe viktig argument i Meldal, for det er veldig sjelden det er noen tilskuere nå også, når møtene er på kveldstid.

Et problem med kveldsmøter er kanskje litt vanskelig for mange å innrømme, men likefullt nokså reelt:
Etter en lang arbeidsdag er mange ganske slitne. Å sette seg ned med lange saksframlegg og være topp engasjert og konsentrert i et langvarig kommunestyremøte kan da ofte bli en utfordring. Og for at kommunestyret skal være et vitalt organ der meningsforskjellene kommer fram er det en fordel om medlemmene har både energi og motivasjon på topp når møtet starter.

Men så koster det litt ekstra for kommunen jo flere møter som foregår på dagtid, ettersom tapt arbeidsfortjeneste skal kompenseres.

Hva mener du? Ville det vært enklere for deg å si ja til å bli folkevalgt dersom møtene ble lagt til dagtid?

Kommentarer

  1. Kommer helt an på hvilke grupper man vektlegger mest og hvilke grupper som er viktigst for et best mulig demokrati. Vanskelig å si hva som er "det beste". Det beste er ikke det beste for alle uansett. Det kommer helt an på livssituasjonen til hver enkelt. Hvem "ekskluderer" man ved å ha det på dagtid og hvem "ekskluderer" man ved å ha det på kveldstid? Jeg har hvertfall ikke noe godt svar på spørsmålet :)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Godt nytt næringsår!

Befolkningsvekst

På tide å finne go'foten til hverandre?