Hvem bør eie de videregående skolene?

Ser i lokalavisa at Meldal Høyre vil utrede å overlate de videregående skolene til kommunene. For Meldal sin del tror jeg det ville fått alvorlige konsekvenser for kvaliteten i videregående opplæring.

I utgangspunktet høres det ganske fornuftig ut. Et tettere samarbeid mellom grunnskole og videregående skole er positivt og rådgivingstjenesten ville muligens blitt styrket av at skolene har samme eier.

I Meldal har vi om noen få år rekordhøy gjeld, antakelig på topp 30 av landets kommuner sett i forhold til innbyggertallet. Den videregående skolen ville raskt blitt offer for nedskjæringer når kommunen skal rette opp igjen en stram kommuneøkonomi.

Høyre sier at dette forslaget er kommet for å få frafallsprosenten i videregående opplæring ned. Da er det pussig at de også ønsker å innføre karakterbasert opptak. Det vil medføre at enkelte byskoler blir aller mest attraktiv og trekker til seg de beste elevene fra distriktene. Karaktersvake elever i byene får da kanskje ikke plass på byskolene og må søke seg ut i distriktene. Det vil bli langt flere 16-åringer som må bo på hybel, - og det vet vi fører til større frafall enn om de bor hjemme hos mor og far enda noen år.

Nei, enn så lenge er det nok greiest at Fylkeskommunen eier skolene, og at det satses på desentralisert skolestruktur slik at flest mulig kan ta opplæringen i sitt nærområde. Der er nøkkelen til at Sør-Trøndelag har lavest frafallsprosent i videregående opplæring på landsbasis.

Kommentarer

  1. Her var det mye negativ vinkling. "Det vil medføre at enkelte byskoler blir aller mest attraktiv" - Det er muligens riktig, men hva bør distriktsskolene gjøre da? De må konkurrere. Skolene må handle og jobbe for å få de beste elevene. Når man i tillegg delvis har et ansvar med tanke på økonomien selv og delvis fra staten (som vi i siste avsnitt i innlegget la til grunn) er sjansen stor for at man bruker ressursene mer fornuftig og forvalter de på en annen måte. Det e itj nå som kjæm tå sæ sjøl!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Godt nytt næringsår!

Befolkningsvekst

På tide å finne go'foten til hverandre?